4.5 GW Соларен проект в пустинята Сахара


Power-Block-v2-800x450

Соларен проект в пустинята може да захранва 5 милиона домове в ЕС

Предстои изграждането на гигантска слънчева електроцентрала в покрайнините на пустинята Сахара, която ще бъде свързана с Европа чрез няколко подводни кабела и ще може да захранва над 5 милиона домове.

Планираният проект в Тунис се надява да използва огромния потенциал на пустинята Сахара за предоставяне на слънчева енергия. Проектът предвижда изграждане на съоръжение в югозападната част на страната, което ще произвежда енергия от 4.5 GW.

Главният изпълнителен директор на инвеститора заяви, че до 2020 г. могат да бъдат пуснати и задвижени първоначални 250MW, които да захранват Европа чрез междусистемната връзка с Малта. Това би означавало, че още допълнителна 1 000 GWh чиста мощност на година ще бъде предоставена на европейската мрежа.

Енергийните мрежи на Малта и Италия вече са свързани през 95-километрова връзка, която стана активна през 2015 г.

TuNur_Phase-1-3_2017_v2

Дори тази първоначална фаза на развитие, която ще струва около 1,6 милиарда евро, ще бъде едно от най-големите съоръжения по рода си в света.

Изградената фотоволтаична централа ще експлоатира обилното слънцегреене над Тунис и ще се възползва от огромните земни площи, неподходящи за земеделски дейности.  Най-амбициозната версия на проекта е създаване на слънчева инсталация, която покрива 25 000 хектара, област, почти с размерите на Малта.

Втората фаза на проекта включва изграждане на кули с кондензирана слънчева енергия (CSP) с капацитет 2,25 GW, които ще бъдат свързани с Италия, южно от Рим, чрез друг кабел, който ще доставя 9 000 GWh годишно.

Този втори 600-километров кабел е в процес на разработка от няколко години и понастоящем се оценява като проект от общ интерес за ЕС. Ще бъде планиран и трети кабел, който ще свързва Тунис с Франция и повече кули, които ще донесат капацитет до 4,5 GW.

tuNur-project

Инвеститорът е категоричен, че генерираната мощност ще бъде достатъчна, за да захранва над 5 милиона жилища или да зарежда над 7 милиона електрически автомобила.

В момента Европа има капацитет от около 100 GW слънчева фотоволтаична мощност, шестият по големина източник на енергия след природния газ, вятъра, въглищата, големите хидро и ядрени електроцентрали.

Ако този проект за добавяне на 4.5 GW възобновяема енергия към енергийния микс стане реалност, тогава целите на Брюксел относно използването на възобновяема енергия ще бъдат по-лесни за постигане, особено ако началната фаза от 250MW стартира до 2020 г., когато целта на ЕС за 20% възобновяема енергия стигне своя краен срок.

Въпреки че инициаторите на проекта са изправени пред критики и обвинения в "колонизация", проектът настоява, че планираното му съоръжение ще помогне за редуциране на неизползваемите площи и ще сведе до минимум консумацията на вода. Анализът на потенциалните възможности за развитие на проекта предвижда, че в резултат на неговото изпълнение могат да бъдат създадени 2000 директни работни места и 20 000 непреки.

Повече информация за този проект можете да намрите тук.