Хижа „Тъжа“ с топла вода от ВЕИ


хижа тъжа

„3К“ АД стана част от инциатива, пример за устойчиво развитие и прилагането на енергийна ефективност дори на най-отдалечените места.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От началото на октомври хижа „Тъжа“ в НП „Централен Балкан“ разполага с 30 соларни панела, доставени и монтирани от нашия екип.  7,5-киловатовата система позволява топлата вода в хижата да се нагрява безпроблемно, единствено с помощта на слънчевата енергия.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Инициативата е част от сътрудничеството между „Грийнпийс“-България и Туристическо дружество „Приста“-Русе. Планинските хижи са чудесен пример за енергийна независимост. Те нямат връзка с електропреносната мрежа. Хижите могат да разчитат изцяло на възобновяеми източници за енергийните си нужди и да намалят своето въздействие върху природата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Чрез инсталираната система хижата напълно ще покрива нуждите си от топла вода, без да се налага допълнително изгаряне на дърва. 30-те фотоволтаични панела ще произвеждат електричество, което директно ще затопля водата на 600-литров бойлер. Гаранционният срок за експлоатация е 25 години. Инвестицията в подобна система за дома би се изплатила в рамките на 4-5 години.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Инсталираната система Thermosol е разработка „3К“ АД и с нея компанията печели златен медал на Панаира в Пловдив през 2014 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Визията ни е енергийно независими хижи, които използват възобновяема енергия. На територията на националните паркове няма място за горене на въглища и дизел, които замърсяват околната среда. Надяваме се „Тъжа“ да бъде пример за всички хижи в българските планини“, коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“-България.

Научете повече за системата Thermosol.  

Снимки: Анастас Търпанов / Greenpeace