Общественодостъпна зарядна станция за електрически превозни средства в гр.Варна


photo_verybig_1579601

От 31 май 2016 г. в  гр. Варна работи общественодостъпна зарядна станция за електрически превозни средства.

Съоръжението се намира на открития паркинг срещу главния вход на Мол Варна и е достъпно денонощно за гражданите и гостите на града. Подходящо е за зареждане на всички марки и модели електрически коли, които разполагат с контакт Тип 2 или Тип Шуко.

До колонката, инвестицията за която е изцяло на 3К АД, Мол Варна осигурява две паркоместа за тези, които искат да заредят своите електрически автомобили, велосипеди и скутери. Този тип превоз още не е толкова популярен сред варненци -в града ни има едва няколко електромобила. Но в тях е бъдещето, защото транспортът е икономичен, безшумен, удобен и екологичен.

До края на 2016 г. зарядната колонка ще се ползва напълно безплатно. За този период всички разходи по заряда и поддръжката на съоръжението ще се поемат от 3К АД. Това е  своеобразен стимул към варненци да се насочат към  по-природосъобразен начин на предвижване.

Гости на събитието, организирано от 3К АД и Мол Варна, бяха нашите приятели и съмишленици от Eljoy Bikes, които се занимават с изработка и комплектоване на електрически велосипеди във Варна. Те споделиха, че след пълно зареждане велосипедите преминават 50 км и така правят предвижването на по-големи разстояния в града удоволствие.

Запознахме се и с много нови приятели, водачи на електрически превозни средства, които за пръв път ще имат възможност да зареждат електромобилите и скутерите си извън дома.

Пълното зареждане на електромобил отнема 6-8 часа, като през нощта струва 0,90 лева, а през деня 1,60 лева. Това каза нашият нов приятел Ясен Петров, който присъства на откриването на зарядната станция с електрическа кола, закупена от Лондон. Той сподели пред медиите: „Който веднъж е подкарал подобен автомобил, вече не мисли за друг. Нямам никакви разходи за масла, филтри и т.н., и изпитвам удоволствие от шофирането“.

1(569) 933x933
« 1 на 19 »

На откриването на зарядната станция представихме и нашия, преоборудван в електрически, конвенционален автомобил с монтирани 84 акумулаторни батерии в багажника. До този момент той е изминал около 10 000 км, като вдига с лекота 100-120 км и преминава през всички пътища, наклони и стръмни отсечки.

Използвахме случая да представим и нашата нова разработка, осъщесвена съвместно с група млади български дизайнери. Това е двуместен Сити кар с категория 7е и ще изминава  около 100 км след пълно зареждане. Очаква се да влезе в продажба до края на годината.

Кметът на гр. Варна господин г-н Иван Портних, областният управител г-н Стоян Пасев и кметът на район Младост г-н Христо Христов уважиха нашето събитие и поощриха този транспорт и инициативи. „Той изцяло съвпада с политиката на общината, която работи за внедряване на електромобили във Варна. Вече сме кандидатствали по проект за три такива, имаме идеи и за откриване на други зарядни станции в града. Това е транспортът на бъдещето, тъй като е лесен, евтин и приятен, както и полезен от екологическа гледна точка“, заяви господин Портних.

Видео: www.bgnes.com

Ние от 3К вярваме, че след години във Варна движението с електромобили ще е практика, както е в други европейски страни. В Норвегия, например, има отделни ленти за такива автомобили и по тях често се образуват задръствания. Надяваме се, чрез поставяне на съоръжението да дадем стимул на варненци и да събудим интереса им към един по-чист, приятен и икономичен начин за градско придвижване.