Всяка енергийна система, която не е свързана към електропреносната мрежа, се нарича автономна. 


Какви са предимствата на автономната соларна система?

Автономните системи осигуряват пълна енергийна независимост и електрозахранване, когато мрежата е недостъпна или присъединяването на Вашия дом или бизнес е твърде скъпо. 

 • Независими от електрическата мрежа
 • Независими от повишаването на цената на тока
 • Вдигане цената на имота
 • Екологично чисто електричество

Автономни системи за дома и бизнеса с различни мощности

Автономните соларни системи могат да захранят не само осветлението, домакински уреди и системи за охрана и наблюдение. Те могат да бъдат приложени в офис сгради и дори в производствени процеси. 

 • 1 kW – Автономна фотоволтаична система с мощност 1 kW е подходяща, както за каравана или кемпер, така и за захранване на осветлението и телекомуникациите на малка лятна вила или бунгало.
 • 3 kW – Соларен генератор от 3 kW дава възможност за обезпечаване на повече енергийни нужди. Подходящ е за малко домакинство, хижа или дори селскостопански обект. 
 • 5 kW – 5 kW автономна слънчева система за ток е идеална за инсталиране на планинска хижа или офис сграда. Такава соларна система би могла да задоволи нуждите на едно домакинство. 
 • 10 kW  – Соларна автономна система 10 kW е подходяща за офис сгради с 10-20 работни работни места, за малки по обем производствени процеси или на къщи за гости. 
 • 30 kW  – Автономна соларна система с мощност 30 kW, има възможност да захрани животновъдни ферми, жилищни кооперации, хотели или индустриални процеси.

Автономните островни Off-grid независими соларни системи съдържат следните елементи:

Фотоволтаични панели

Соларните панели генерират ток от слънчевата светлина, те имат дълъг експлоатационен живот и мощностни гаранции с минимум 25 години.

Соларен контролер

Соларните зарядни контролери, отговарят за процесите на заряд и разряд на батериите. Те се грижат за доброто им състояние и дългия им живот.

Акумулаторен блок

Батериите съхраняват произведената от панелите енергия, когато тя не се консумира на момента, и се използва, когато няма генерация.

Соларен инвертор

Фотоволтаиците генерират постоянен ток, а соларният инвертор го преобразува в променлив, съвместим с масовите електроуреди.


Какво са Автономните фотоволтаични системи

Автономни фотоволтаични системи, соларни off-grid системи, островни системи, независими системи или просто слънчеви системи без връзка с електрическата мрежа. 

Тези системи осигуряват електричество на обекти без връзка с електрическата мрежа на страната. Те имат много приложения, а възможностите и цените им варират спрямо нуждите и индивидуалните специфики  на обекта. 

Такъв тип фотоволтаични системи се проектират на места без захранване от мрежата, там където слънцето е единственият източник на енергия. 

За разлика от мрежовия соларен генератор, автономната фотоволтаична система работи изцяло независимо от електроснабдителната мрежа. Възможностите на независимите системи са много, и освен различна функционалност и приложение, те имат и много различни мощности. От захранване на осветление до електроснабдяване на производствени процеси. 

Автономните фотоволтаични системи, известни още като ‘ОСТРОВНИ СИСТЕМИ’, са изцяло независими енергийни съоръжения за производство на електроенергия, захранвани единствено от слънчевата радиация (светлина). 

Обикновено такива системи намират широко приложение на отдалечени места и райони без достъп до електрическата мрежа на страната. Пример за подобни  инсталации са отдалечени постройки в парцели, които не са свързани към мрежата, планински хижи, помпени системи за напояване, аварийни системи за известяване, системи за охрана и наблюдение, пътни знаци с осветяване, лодки, бунгала, вили, каравани и др. Автономните соларни системи са изключително подходящи за обекти и домакинства с ограничена консумация на електроенергия.

Проектирането и оразмеряването на една автономна фотоволтаична система е многослоен процес, който зависи множество условия. Някои от основните фактори, които оказват влияние при планирането на независима от мрежата енергийна система, са:

 • Как ще бъде използвана – сезонно или целогодишно?
 • Какви електроуреди ще захранва?
 • Колко време на ден ще работят консуматори и кога? 
 • Къде се намира обекта?

Поради тази причина за изчисляването на подходяща система, е необходимо като за начало да се събере точна информация за всички електрически уреди, които системата ще захранва. Автономните системи могат да имат най-различна употреба – градинско, парково или улично осветление, видеонаблюдение, охранителни системи, домакинство, земеделски или производствени нужди, са само част от възможностите.

Примерни готови автономни системи можете да разгледате ТУК.


Ако желаете оферта съобразена с Вашите изисквания и енергийни нужди, не се колебайте да се свържете с нас.