Съществуват няколко основни вида фотоволтаични системи с различна функционалност, чиято големина зависи от специфичните нужди и изисквания на всеки обект и клиент.

3К Солар е инженерингова компания, създадена през 2005 година и е една от първите, специализирани фирми в професионалното проектиране изграждане на фотоволтаични системи и инсталации за производство на електричество. 3К АД има богат опит в проектирането, оразмеряването и монтажа на соларни системи за продажба на електроенергия, слънчеви инсталации за собствена консумация, автономни фотоволтаични системи и соларни системи за топла вода. 


Какво представляват различните системи в зависимост от вида им?

 • Автономна
 • Мрежова
 • Хибридна
 • Система за топла вода

Автономна система

Тези системи са предвидени изцяло за задоволяване на собственото потребление в къща, вила, предприятие, офис сграда или отдалечен обект без достъп до електрическата мрежа, каквито са например планинските хижи. Те се изчисляват и проектират спрямо консуматорите и товаровия график на всеки обект. Тези фотоволтаични системи имат акумулаторен блок, който съхранява произведения ток, за да може да се използва през тъмната част от денонощието.

Мрежова система

Мрежовите фотоволтаични системи са предвидени за производство на електроенергия, като вариантите за управление на тази енергия са два. 

В първия вариант Вие консумирате  произведената от соларните панели електроенергия, като в моменти на излишък може да я отдавате към мрежата. Във втория вариант цялото произведено количество се отдава към електропреносната мрежа и се изкупува от съответното ЕРП или друг търговец на електроенергия.

Хибридна система

Хибридните системи с фотоволтаичен генератор, представляват соларни инсталация с възможност за добавяне на втори източник на електроенергия, като например ветрогенератор, дизелов агрегат и др. Тези системи имат безброй възможности. Могат да бъдат интегрирани в смарт мрежи или да се използват като UPS захранване. 

Система за топла вода

Фотоволтаичната система за затопляне на вода с фотоволтаици е иновативна българска технология, разработена изцяло от 3К АД, като алтернатива на слънчевите колектори. За разлика от тях, Термосол К2 не изисква закупуване на нов специален бойлер, а работи със стандартен бойлер с нагревател. Системата работи с 4 или 5 броя фотоволтаични модула и 1 брой соларен контролер Thermosol K2.


Какви приложения могат да имат?

 • Фотоволтаични системи за къща или вила
 • Апартамент
 • Бизнес и индустрия

Фотоволтаични системи за къща или вила

Поставянето на соларни панели на къща или вила е инвестиция с многократна възвръщаемост. 

Фотоволтаичните системи за дома са изключително добро решение за намаляване сметките за електричество. Електроенергията, произведена от ФЕЦ, би могла да се използва, както за собствени нужди, така и да бъде отдавана към мрежата. Соларни системи с мощност между 3 и 5 kW са идеални за домакинства. Тези слънчеви системи могат да бъдат, както мрежови, така и автономни или хибридни в зависимост от нуждите, потреблението и наличието на електрозахранване от мрежата. 

Апартамент

Поставянето на фотоволтаици в жилищна кооперация с апартаменти е възможно. Независимо че обикновено хората са свикнали да виждат соларни панели на покриви на къщи и вили, живеещите в апартаменти могат също да се възползват от слънчевата светлина и сами да генерират част от електричеството си. 

Дали на покрива на сградата, на фасадата на блока или на подходяща за инсталация тераса, собствениците на апартаменти могат също да намалят сметките си за ток с помощта на соларни модули. Малки инсталации за подгряване на бойлер са идеално решение за собствениците на такива жилища. 

Бизнес / Индустрия

Всяко едно промишлено предприятие, производствен цех, заведение, хотел или офис сграда може да намали и дори да занули сметките си за електричество, внедрявайки фотоволтаична инсталация в енергийната си система. 

Сметките за ток са основно перо в разходите на всеки един производствен процес.

Интегрирането на фотоволтаична система в бизнеса е дългосрочна инвестиция с много възможности. Фотоволтаиците могат да бъдат инсталирани на покрив, фасада  или конструкции върху земя. 

Произведената енергия може да се използва, както за собствена консумация, така и за директна продажба към местното ЕРП. 


Какви функции могат да изпълняват соларните системи?

 • Производство, продажба, собствена консумация
 • Осветление
 • Топла вода
 • Напояване

Производство, продажба, собствена консумация

Произведената от соларни панели за ток електроенергия може да има много приложения. Възможно е да бъде изцяло консумирана или да бъде само за продажба. Електричеството, произведено от фотоволтаици, може също така да бъде съхранявано в акумулаторен блок или така наречените Storage systems, както и част от нея да се консумира на момента, а допълнителното производство да бъде съхранявано в батерии или отдавано към електропреносната мрежа.

Осветление

Фотоволтаичните модули намират своето широко приложение в уличното, парковото и градинското осветление. Подходящи са за захранване на рекламно осветление на билбордове и други съоръжения. Интеграцията на соларни фотоволтаични лампи в инфраструктурното осветление става все по-популярно, а поставянето на соларни лампи като осветление в частни имоти е дългосрочна инвестиция, която се изплаща във времето. 

Толла вода

Бойлерът е един от основните консуматори на електроенергия в едно домакинство. Благодарение на разработения от 3К АД контролер за нагряване на бойлер от фотоволтаици – Thermosol, бихте могли да намалите разходите си за ток за топла вода до 70%. Фотоволтаична система с Thermosol контролер може да бъде инсталирана както на къщата, така и на фасада на жилищна кооперация и дори фасада или тераса с подходящо изложение. 

Напояване

Земеделските парцели често се намират на места, където няма електрозахранване и производителите се намират в безизходица търсейки алтернативи за изпомпване на вода от различните източници – кладенци, сондажи или водоеми. Фотоволтаиците успешно се справят с този проблем. Има специално проектирани водни помпи за работа с електричество от соларни панели, както и соларни помпени инвертори, които чрез фотоволтаици задвижват помпи със стандартно захранване на 230V.


Примерни мощности за соларни системи

Големината на една фотоволтаична система за производство на електричество зависи от много различни фактори. Всяка соларна инсталация е индивидуално проектирана и съобразена на първо място с изискванията и нуждите на клиента. Мощностите на различните системи могат да бъдат калкулирани спрямо потреблението, желаната финансова инвестиция, вида на системата и площта за монтаж. 

 • 1 kW – Такава система би била подходяща за захранване на осветление на 12V, както и на други малки консуматори, като телевизор, зарядни устройства или за затопляне на битова топла вода.
 • 3 kW – Фотоволтаична система с мощност 3 kWp е достатъчна за захранване на малка вила, планинска хижа или за намаляване на сметките за ток на едно домакинство.
 • 5 kW – Соларен генератор с мощност от 5 kWp би могъл да задоволи почти на 100% процента нуждите на едно домакинство или офис помещениe с 5-10 работни места. 
 • 10 kW – Соларна система за ток с мощност 10 kW е подходяща за облекчаване на разходите на различни производствени процеси, и оползотворяване на покривни площи на халета, складови бази или животновъдни помещения на ферми.
 • 30 kW –  Фотоволтаични генератори с мощност над 30 kW са доходоносна инвестиция, подходяща за всеки бизнес или индустрия, която разполага с подходящи за инсталация площи, навеси, покриви. Произведеното от подобни системи електричество може да бъде използвано по много и различни начини. Продажба, намаляване на разходите за ток и дори допълнителна печалба са само няколко от възможностите, които дава една фотоволтаична система.

Различни приложения на фотоволтаиците

 • Покрив или навес
 • Яхта
 • Къмпинг
 • Каравана или кемпер

Покрив или навес

Поставянето на фотоволтаични панели за ток на покрив или навес е много добро решение за оползотворяване на това реално неизползваемо пространство. 

Яхта

Интегрирането на соларни модули е възможно на почти всеки плавателен съд. Фотоволтаичните панели за яхти, могат да гарантират достъп до електричество дори при по-дълго пътуване.

Къмпинг

По време на къмпингуване, не е задължително да се отказвате от осветление телефон или лаптоп. С помощта на малки преносими комплекти може да генерирате сами своето електричество.

Каравана или кемпер

Поставянето на соларни панели на покрива на кемпер или каравана дава възможност за по-дълги пътувания, дори на места без необходимата инфраструктура за зареждане на акумулатори.


Защо да изберете фирма 3К АД за ваш партньор в изграждането на соларна система?

3К АД фокусира своятата дейност върху проектиране, оразмеряване, изграждане на фотоволтаични системи за електричество. Разработването на иновативни технологии в областта на соларната индустрия и инфраструктурни решения за зареждане на електрически автомобили, също са част от дейностите на фирмата.  

С над 15 години опит в бранша и над 1988 завършени обекта, 3К АД залага на опита иновациите и не на последно място на партньорство с утвърдени имена в производството на технологични решения за соларната индустрия.

Като официални дистрибутори на водещи производители, доставяме и монтираме само най-висок клас оборудване, както и пълно гаранционно обслужване. 

Работим със соларно оборудване и фотоволтаични панели за ток на утвърдени производители като: IBC Solar, Fronius, Steca, SMA, Victron Energy, Studer, Huawei, Phocos, Sungrow, GCL, Trina Solar, EcoDelta, Yingli Green Energy, Gioco Solutions и други. 

* Изработваме проектна документация за присъединяване на мрежови фотоволтаични системи към ЧЕЗ, ЕВН, ЕНЕРГО ПРО. 
* Консултациите, индивидуалните офертни предложения, монтажът и профилактиките са неизменна част от дейностите на фирмата. 

Високо качествo

Качеството е от ключово значение за всяка фотоволтаична система за електричество. Продаваме и монтираме само с продукти от най-висок клас и водещи имена в бранша.      

Стандарти

Всички изделия, които предлагаме, отговарят на Световните и Европейски стандарти за качество. Работата ни се изпълнява по всички изисквания на действащите закони и разпоредби. 

Индивидуални решения

Всички оферти и проекти се разработват индивидуално. Съобразени са със специфичните нужди, специални изисквания и финансови рамки на съответния клиент.