Нещо ново под слънцето? Морски слънчогледи!


11722117_861726540547337_360192186845521409_o

Нещо ново под слънцето? Морски слънчогледи!

Целта на проекта „Морски слънчогледи“ е да популяризира преимуществата на възобновяемата енергия, чрез инсталиране на слънчеви панели върху седем чадъра на варненския плаж, превръщайки ги в соларни зарядни станции, където посетителите на плажа ще могат безплатно да зареждат своите мобилни устройства и таблети с енергия, директно от слънцето – ефективно и екологично.

Зад инициативата стоят „Грийнпийс“- България и доброволци от неформалната група „Кашалот“, създадена с идеята да предизвиква статуквото във Варна и да открива скритото в ежедневните неща. Екипът на “3К” АД проведе обучение на 7 доброволци за работа със системи за възобновяема енергия. Младежите взеха участие в модифицирането на чадърите и инсталирането на соларните панели и системите за зареждане, предоставени от “3К” АД. Всеки чадър е оборудван с гъвкав соларен модул, с размери 45x18x1,2см и мощност от 10 вата, както и накрайник с два USB изхода, като това дава възможност да се зареждат две мобилни устройства едновременно.

 

 

Официалното откриване на соларните зарядни станции се проведе на 22 юли в клуб „Ментол“ и премина под наслова „Зареди своето устройство, докато се излежаваш на сянка“. Соларните чадъри бяха забелязани веднага заради слънчогледите върху тях, и предизвикаха интереса на плажуващите. „Радваме се, че подобни проекти се случват и будят интереса на младежите във Варна. Градът има потенциала да ползва енергия не само по-ефективно, но и по начин, който няма да замърсява околната среда“,каза Деница Петрова от „Грийнпийс“-България.

И това не е всичко – през идните месеци, младежите от „Грийнпийс, ще проведат информационна кампания за ползите на зарядните станции. Стремят се да разширят проекта и да посетят още градове, в които да представят основната си идея – използването на възобновяемата енергия в ежедневието. Пожелаваме им успех и се надяваме на съвместна работа заедно и занапред!

Проектът се реализира с финансиране по програма „Младежки проекти 2015“ на Дирекция „Спорт, образование и младежки дейности“ към Община Варна и получи широка подкрепа и партньорство от представители на местния бизнес